Arşiv logosu
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • English
  • Türkçe
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Mete, Eda Nur" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Beslenme ve Diyetetik Öğrencilerinin Sosyal Medyada Diyetisyenlerin Paylaşımlarına Yönelik Görüşleri ve Sosyal Medyaya Bakış Açıları
    (Erciyes Üniversitesi, 21 Aralık 2023) Aktaç, Şule; Öztürk, Betül; Mete, Eda Nur
    Amaç: Bu çalışmada Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin diyetisyenlerin sosyal medya paylaşımları hakkındaki görüşleri ve sosyal medyaya bakış açılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak - Mayıs 2021 tarihleri arasında yürütülen çalışmaya çevrim içi olarak 53 üniversiteden 403 öğrenci katılmıştır. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerin sıklıkları sırasıyla; %22.1, %17.9, %22.6 ve %37.4 olarak saptanmıştır. Veri toplama aracı olarak; yedi soruluk genel bilgiler, 12 adet sosyal medya ile ilgili sorular, 40 soruluk diyetisyenlerin sosyal medya paylaşımları ve diyetetik öğrencilerinin görüşleri ve sekiz soruluk Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği (SMKÖ) olmak üzere dört bölüm ve 59 sorudan oluşan anket kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların genel SMKÖ toplam (X̅=2.18) puanı, orta seviyede sosyal medya kullandıklarını göstermiştir. Sosyal medyada diyetisyen hesaplarını takip etme oranı %91.6 olan öğrencilerin %88.5’i diyetisyenleri güncel gelişmeler, bilgi postu (%90.1) ve sağlıklı tarifler paylaştığı (%70.6) için takip etmiştir. Öğrenciler, diyetisyen paylaşımlarının kendilerinde daha zayıf olma baskısına (%43.2) ve kilo alma korkusuna (%49.9) neden olduğunu, beden algısını olumsuz etkileyebileceğini (%60.3) düşündüğünü belirtmiştir. Mezun olduğunda tanınırlığının artması için öğrenciyken sosyal medyada diyetisyen hesabı açılmasına katılmayan öğrencilerin büyük çoğunluğunu 4. sınıflar (%41.9) oluşturmuştur ve sınıf düzeyi arttıkça bu ifadeye katılmayan öğrencilerin sayısının da arttığı, bu ifade ile sınıf düzeyi arasında anlamlı farklılık gözlenmiştir (p<0.001). Öğrencilerin %80.9’u sosyal medyanın etik kullanılmamasının diyetisyenlik mesleğine zarar verdiği ifadesine katılmıştır. Sonuç: Öğrenciler beslenme ve diyetetik alanında güncel bilgiler ve sağlıklı tarifler paylaştığı için diyetisyenleri sosyal medyadan takip etmektedir. Diyetisyenlerin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar öğrencileri daha sağlıklı seçimler yapmaları için yönlendirirken beden algısı yönünden olumsuz etkileyebilmektedir.

| İstinye Üniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


İstinye Üniversitesi, İstanbul, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim