Yazar "Güneş, Fatma Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Atletlerde yeme bozuklukları(2018) Tuzgöl, Tuğçe; Emiroğlu, Elif; Güneş, Fatma EsraÖz:Dünyada en yaygın görülen yeme bozuklukları anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza olup; genel nüfusun yaklaşık %1'i anoreksiya nervoza, %4’ü ise bulimia nervoza belirtileri sergilemektedir. Anoreksiya nervoza çok düşük vücut ağırlığı, vücut ağırlığına ilişkin çarpık bir algı ve kilo almaya dair yoğun korku ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Bulimia nervozada ise kişiler gizlice çok büyük porsiyonlarda besin tüketerek, ardından duydukları pişmanlıkla sağlıksız bir şekilde bu besinleri geri çıkarmaya çalışmaktadırlar. Başka türlü adlandırılamayan yeme bozukluklarından biri olarak kabul edilen tıkınırcasına yeme bozukluğu ise kişinin yeme kontrolünü kaybettiği tekrar eden tıkınırcasına yeme atakları ile karakterizedir. Yeme bozuklukları ve düzensiz beslenme atletizm branşı sporcularında oldukça sık görülen durumlardandır. Atletlerde yeme bozukluğu görülme sıklığı %1-62 arasında değişmekte olup, kadınlarda bu sıklığın daha yüksek olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Sporcunun beslenme ve kilo kontrolü davranışlarının geçici olup olmadığını belirlemek için erken teşhis ve tedavi atletik programlar için öncelikli olmalıdır. Yeme bozukluğunun erken dönemde saptanması, hem sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını hem de atletin performansının olumsuz yönde etkilenmesini engellemektedir. Bu amaçla; Kadın Atlet Tarama Aracı, Atletik Ortam Anketi ve Fizyolojik Tarama Testi gibi kadın atletler için geliştirilmiş bazı tarama testleri bulunmaktadır. Atletlere yeme bozukluğu tanısı konulduktan sonra, bilgili ve deneyimli sağlık çalışanları ile multidisipliner ve hasta merkezli bir bakım programı oluşturulması önem arz etmektedir. Özellikle kadınlarda olmak üzere, atletlerde yeme bozukluklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açması ve spor performansını olumsuz şekilde etkilemesi, atletlere özgü yeni tarama araçlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına daha da önem verilmesi gerektiğini göstermektedir.Öğe Development and validity of a food frequency questionnaire for assessing vitamin C intake in Turkish adults(2020) Emiroğlu, Elif; Güneş, Fatma Esra; Karakoyun, BernaThis study aimed to evaluate the validity of a food frequency questionnaire (FFQ) developed to determine vitamin C intake. Material and Methods: This research was carried out at Istanbul University Faculty of Dentistry between October 2017 and May 2018. There were 75 individuals in this study, who were 18-65 years old. In order to determine the level of vitamin C intake of individuals, a FFQ was formed which contains the consumption frequency and the amount of consumption of 83 foods and its language is Turkish. After the determination of the plasma ascorbic acid level (PAAL) of the individuals, the validity of the questionnaire was examined by Spearman correlation test, Bland Altman plot and kappa statistics. All statistical analysis were performed using the IBM SPSS Statistics 20 Software and statistically significant differences were determined using a p value <0.05. Results: A total of 75 people (31 male and 44 female) participated in this study, and the mean age was 35.69±10.35 years. The median PAAL was 7.94 mg/L, while the median intake of vitamin C was 136.84 mg/d. There was a positive correlation between PAAL and intake of vitamin C (r=0.41; p<0.001). The values of PAAL and intake of vitamin C calculated by FFQ were divided into quartiles, and the rate of the classifying into the same or adjacent quartile was 81.4%. Conclusion: In conclusion, this questionnaire can be used to determine intake of vitamin C in Turkish adults.